esmaspäev, 14. jaanuar 2013

Värvid mõjutavad meie elusid!


Värvidel on alati olnud inimeste elus oluline roll. Tänapäeval kasutatakse värve ka ravimise eesmärgil. Kui hästi järele mõelda, selgub, et lõpmatult tihedas sõltuvusseoses olevas maailmas võib meist igaühe juhuslik värvieelistus mõjutada maailma ajalugu samamoodi nagu liblika tiivalöök võib tekitada tsunami (nii väidavad kaoseeksperdid). Kõige põhjalikumalt on seni uuritud pikalainelise punase ja lühilainelise sinise kiirguse mõju meie keha reaktsioonidele.

Katsete tulemused näitavad muuhulgas ka seda, et meie organism reageerib tugevale värviärritusele vastureaktsiooniga. Kellegi jaoks pole saladuseks, et meid ümbritsevad värvid edastavad erilisi signaale. Silma poolt vastuvõetavate signaalide tähendused ei muutu vähemalt 40 – 60 tuhande aasta jooksul. Seda aega on piisavalt, et mõned värvid ja värvide kombinatsioonid kinnistuksid meie alateadvuses. Näiteks, tähendab kollase ja musta kombinatsioon ohtu (kuna sellised on leopardid, herilased, mõned maod)

Üks on selge – üsna tihti otsustame me asjade ja inimeste üle kuju, värvi ja disaini järgi, sisusse süüvimata. See kehtib ka nende kohta, kes näiliselt moest ei hooli. Seega, pole kunagi paha meelde tuletada, millest värvid räägivad ja kuidas nad meid mõjutavad?

Valge: värvitu kangas mõjub kiirgavalt ja šikilt. Valge on tõeliselt klassikaline värv.

Hall: hall on samuti üsna klassikaline toon. Hall jätab sportlik-tagasihoidliku ja ajatu mulje.

Must: kuigi must ei ole otseselt värv, on ta üsna populaarne. Must jätab enamasti elegantse või piduliku mulje. Samal ajal mõjub must värv ka autoritaarselt ning seetõttu soovitatakse kanda musta värvi rõivaid just tähtsatel läbirääkimistel.

Punane: punane värv mõjub vaataja silmadele eriti stimuleerivalt. See värv jätab mulje optimismist ja iseteadlikkusest, samas võib ta väljendada dominantsust, autoritaarsust või isegi argessiivsust. Tumepunased toonid on klassikalis-dramaatilised ning helepunased vahendavad dünaamilis-moodsat elegantsi.

Kollane: kollane on eriline tähelepanu äratav värv, mis jätab avatud, rõõmsa ja hoogsa mulje. Kollased rõivad tunduvad nooruslikud.

Oranž: see helendav värv omab “ärataja” mõju ning väljendab elujõudu ja loomingulisust. Oranžid rõivad jätavad Teist jõulise ja moodsa mulje.

Sinine: tumedamast sinisest toonist kiirgub autoritaarsust ja elegantsi, samas mõjuvad need toonid rahustavalt. Seevastu keskmise tumedusega sinistes rõivastes paistate sportlik ja moodne. Helesinine jätab lisaks sportlikule ka värske mulje.

Türkiis: türkiis on nooruslik ja jõuline värv.

Roheline: roheline rõhutab loomulik-sportlikku välimust. Olenevalt rohelise toonist mõjuvad rõivad noorusliku ja hoogsana. Peale selle väljendab roheline värv ka sümpaatiat ja soojust.

Beež: beež jätab eelkõige rahuliku ja luksusliku mulje. Samas võib ta mõjuda ka sportlikult, lomulikult ja klassikaliselt.

Pruun: pruun on loomulik-elegantne värv. Ka see värv võib rõhutada Teie rõivaste kassikalisust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar